Philharmonie Nijmegen
Philharmonie Nijmegen Foto: Erik van der Heijden

Requiem voor de vrede

vrijdag 3 mei 2024 20:00 tot 22:00

Aan de vooravond van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag speelt Philharmonie Nijmegen in samenwerking met het Nederlands Concertkoor (bekend van het TV-programma Maestro) een heel bijzonder werk. Op 3 mei klinkt in de Boskapel in Nijmegen het ‘Requiem voor de Vrede’ (1996) van de Hongaarse componist Frigyes Hidas. Het stuk is geschreven als herdenking aan de Hongaarse Opstand van 1956. De muziek wisselt van innig tot wrang, van uitbundig tot angstaanjagend. Dit requiem ontroert je en sleept je mee.

Dit concert staat in het thema van ‘herdenken en vieren’. Geen treffender symbool voor deze cyclus dan een muzikale fuga, en geen groter meester hierin dan Bach. Zijn ‘Fantasie en fuga in G mineur’ vormt dan ook de opmaat van het concert. 

Ook klinkt deel 1 van de ‘Unvollendete’ van Schubert. Het werk begint zacht, met een duister en geheimzinnig karakter. Na een dramatische pauze in het stuk volgt een doorwerking in majeur, waarmee de hoop wordt gesymboliseerd. Met deze boodschap wijst het concert vooruit naar Bevrijdingsdag.

Orkest en koor

Philharmonie Nijmegen is een symfonisch blaasorkest uit Nijmegen en telt circa 50 gedreven amateurmusici. Lex Bergink is medeoprichter en artistiek leider van het orkest, dat een uitdagend repertoire speelt van originele symfonische blaasmuziek en transcripties van klassieke werken. 

Het Nederlands Concertkoor telt ruim 90 zangers die professionele kwaliteit brengen. Het brengt grote koorwerken van de 18e tot en met de 20e eeuw, en zong onder dirigenten als Jaap van Zweden en Marc Albrecht. De artistieke leiding is in handen van dirigent Louis Buskens en pianist Thom Janssen.  

Voor meer informatie over het concert en het programma ga naar www.phhn.nl.

Locatie