De Bruuk
De Bruuk Foto: Jan Nillesen

Natuurwandeling door De Bruuk

dinsdag 7 mei 2024 10:00 tot 14:00

GROESBEEK - Ga dinsdag 7 mei samen met KNNV op pad door De Bruuk. De natuurwandeling is van 10.00 tot 14.00 uur. Vertrek bij infobord en slagboom bij de ingang van de Bruuk aan de Ashorst in Groesbeek. Er kan aan de weg worden geparkeerd. Iedereen is welkom. Deelname gratis. Graag zelf eten en drinken meenemen. Excursieleider is Jan Nillesen (tel. 0485 - 574780).

In De Bruuk groeien bijzondere plantensoorten die elders verdwenen zijn door ontginning, verdroging of bemesting. Het gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooimoerassen, waaronder de beschermde blauwgraslanden en deels veldrusschraallanden, struwelen, houtwallen en natte bossen.

De Bruuk kreeg in 1940, als eerste gebied in Nederland, de status van graslandreservaat. Dankzij de inzet van medewerkers van beheerder Staatsbosbeheer en het ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maar ook van lokale initiatiefnemers zoals leden van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek, is de Bruuk inmiddels op de Europese Habitatrichtlijnkaart gezet als NATURA 2000 gebied, met name vanwege het voorkomen van beschermde Blauwgraslanden. 

Blauwgraslanden komen op zeer voedselarme bodems voor, maar behoren tot de meest soortenrijke en bloemrijke vegetatietypen, waarbij makkelijk 20 of 30 verschillende soorten op een vierkante meter gevonden kunnen worden. Behalve voor haar rijkdom aan planten is natuurreservaat de Bruuk die een ruimtelijke afwisseling van terreintypen kent van belang als leef- en voortplantingsgebied voor heel verschillende soorten dieren, bijvoorbeeld vogels (karakteristiek in het voorjaar is de nachtegaal), dagvlinders, vleermuizen, waterspitsmuizen, ringslangen en waterdiertjes.