Een gedeelte van het kunstwerk dat uit 110 schilderijen bestaat.
Een gedeelte van het kunstwerk dat uit 110 schilderijen bestaat.

CWZ krijgt kunstwerk ‘Op zoek naar Lisa’

Algemeen

NIJMEGEN - In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is donderdag 25 januari het kunstwerk ‘Op zoek naar Lisa’ van de Nijmeegse kunstenares Marlieke Overmeer onthuld door haar familie en de raad van bestuur. 

CWZ krijgt het uit 110 delen bestaande kunstwerk als schenking van de recent overleden kunstenares. Samen vormen de 110 delen één groot kunstwerk met de naam ‘Op zoek naar Lisa’. De wens van de kunstenares om alle werken samen te tonen, gaat hiermee in vervulling. 

Ontmoeting op veerboot

Het idee voor het kunstwerk stamt uit 2019 toen een meisje op de veerboot naar Engeland de aandacht trok van Marlieke Overmeer. “De hele reis trekt zij mijn ogen in haar richting. De vorm van haar hoofd, haar blik mysterieus en tijdloos. Ik maak foto’s van dat moment.” 

“Thuis in Nederland laat het meisje me niet los. Wat zegt ze me? Haar blik, haar ogen, raadselachtig als Mona Lisa. Onpeilbaar. Wie is zij? Waar komt zij vandaan? Om haar te vinden heb ik haar verknipt, opnieuw gekleed, verscheurd en geplakt. Het mysterie krijgt nieuwe gezichten. 110 keer ben ik met haar verbonden. Heb ik haar wezen gevonden? Zij is en toch is zij niet te kennen. Zo is zij. Ik noem haar Lisa”, aldus Marlieke.

Marlieke is het meisje blijven zoeken. In 2020 schreef ze: “Ik fotografeerde haar, niet wetende dat ze mijn muze voor 110 portretten zou gaan worden. Graag zou ik haar ontmoeten.” Ze heeft haar muze nooit gevonden.

De kunstenares heeft op verschillende manieren een verbintenis met het Nijmeegse ziekenhuis. Ze exposeerde en doneerde in 2022 in CWZ werken die de koe als thema hadden. Helaas heeft Marlieke ook als patiënt van de zorg gebruik moeten maken. 

De kunstcommissie en CWZ zijn vereerd dat ze de wens van Marlieke kunnen waarmaken. De Lisa’s blijven bij elkaar. Het is een bijzondere schenking en ze vormen samen het grootste kunstwerk dat in het ziekenhuis te zien is. De werken hangen bij elkaar verdeeld over drie verdiepingen in het trappenhuis en de gang bij de afdeling dagbehandeling B09.

Kunstenares Marlieke Overmeer.
Afbeelding