Mathieu Spijkers (oudste koorlid: 88 jaar) en Wim Schiltmans (langste koorlid: 60 jaar).
Mathieu Spijkers (oudste koorlid: 88 jaar) en Wim Schiltmans (langste koorlid: 60 jaar). Foto:

Wim Schiltmans 60 jaar lid van Nijmeegs Mannenkoor

Algemeen

NIJMEGEN - Wim Schiltmans meldde zich op 18 maart 1964, daags na zijn 26e verjaardag, aan als aspirant-lid bij het ‘Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor De Verenigde Zangers’. Dit jaar 60 jaar geleden.

Het oorspronkelijk Nijmeegs Mannenkoor uit 1859 was 4 jaar eerder, op 9 februari 1960, gefuseerd met mannenkoor ‘De Verenigde Zangers dat in 1936 was opgericht. Het bestuur van de gefuseerde koren bestond voornamelijk uit oud-bestuursleden van de Verenigde Zangers onder voorzitterschap van André van Hooijdonk. De dirigent van het oorspronkelijke Nijmeegs Mannenkoor, Jack van de Zand, werd ook de dirigent van de gefuseerde koren. Na de fusie in 1960 telde het koor 115 zangers.

Toen Wim in 1964 bij het koor kwam, bestond het koor uit 78 leden. Volgens Wim zelf was het repetitielokaal destijds op het Hertogplein. En die herinnering is correct, want in het jaarverslag van 1966 staat vermeld dat het koor plotseling moest verhuizen van de muziekschool aan het Hertogplein naar het onderkomen van de muziekschool aan de Parkweg. De koorleden uit Nijmegen weten wellicht dat dit het gebouw was van de voormalige Belgische ambassade.

Wim werd opgesteld bij de 1ste tenoren bij ervaren zangers als Arts, Dibbets, Fest, Mack, Rohde en Savi. De wekelijkse contributie bedroeg 75 cent, een bedrag dat tijdens de repetitie-avond contant werd geïnd. 

Wim ging in april 1968 mee met de eerste koorreis naar Engeland waar het koor concerten gaf in Hull (1200 bezoekers) en Grimsby (800 bezoekers). Wim was niet de enige Schiltmans die meeging naar Engeland. Zijn vader Johan was in oktober 1967 ook lid geworden van het koor (2e tenor).

Een andere concertreis die Wim heeft meegemaakt was de vierde concertreis die het koor maakte naar Münster (Duitsland) op 10 november 1979, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Münstercher Männergesangverein. Uit het bewaard gebleven ‘Belegungsplan’ van de Duitse organisatie is bekend dat er toen 66 zangers deelnamen. Vader Johan had een kamer alleen, zij zoon Wim moest een driepersoons kamer delen met Joop Pol en Gerard van Keeken.

In 1981 werd Wim overgeplaatst naar de 2de tenoren. Toen stonden de beide heren Schiltmans bij elkaar in dezelfde partij: vader Johan op de eerste rij, Wim schuin erachter op de tweede rij. Dat is zo gebleven tot 1998 toen vader Johan wegens ziekte het koor moest verlaten en op 10 januari 1999 overleed. Wim werd in 1998 door dirigent Hennie Ramaekers (momenteel dirigent Mastreechter Staar) overgeplaatst naar de baspartij waar hij nog vele jaren zijn partij zong.

Maandag 6 mei, tijdens de repetitie tussen 19.45 en 22.00 uur in het Kandinsky College aan de Malderburchtstraat, wordt Wim gehuldigd en in het zonnetje gezet in het bijzijn van familie en in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Koninklijke Zangersbond.